Vuokravakuus

Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokrataloilla ja Kiinteistö Oy Ouluvedellä on käytössä vuokravakuus. Kiinteistöyhtiöiden hallitukset ovat päättäneet vuokravakuuden suuruudeksi 1.9.2019 jälkeen solmittaviin sopimuksiin vuokrattavan asunnon yhden (1) kuukauden vuokraa vastaavan summan. Poikkeustapauksissa vuokravakuus voi olla myös tätä suurempi.

Hyväksymme joko pankin antaman panttausilmoituksen tai KELA/sosiaaliviranomaisen myöntämän vuokravakuuden.

Pankin vuokravakuustili on suljettu tili, jonka asunnon vuokraaja avaa omalla nimellään ja mihin hän tallettaa vuokranantajan määrittelemän vuokravakuuden summan. Pankki kirjoittaa tästä panttausilmoituksen, jonka vuokralainen toimittaa vuokranantajalle. Vuokrasopimus allekirjoitetaan ja astuu voimaan vasta saatuamme alkuperäisen pankin panttausilmoituksen tai KELA/sosiaaliviranomaisen ilmoituksen vuokravakuudesta. Pankit ja KELA/sosiaaliviranomainen osaavat neuvoa vuokralaista miten asia hoidetaan käytännössä.

Asukkaan muuttaessa pois asunnosta tarkistamme asunnon kunnon, siivouksen laadun ja mahdolliset vuokrarästit. Varmistamme myös, että asukas on palauttanut kaikki avaimet suoraan kiinteistöosakeyhtiön toimistoon. Mikäli kaikki on kunnossa, vuokravakuus palautetaan asukkaalle tai suoraan KELA/sosiaaliviranomaiselle.

Käytännössä vuokravakuus vapautuu kun vuokranantaja allekirjoittaa panttausilmoituksessa olevan ”panttauksen päättäminen” kohdan, palauttaa alkuperäisen panttausilmoituksen asukkaalle, ja asukas toimittaa sen pankkiin vuokravakuuden nostamista varten. KELA/sosiaaliviranomaisen myöntämä vuokravakuus toimitetaan suoraan heille.

HUOMIO: Vuokranantajalla on oikeus pidättää vuokravakuudesta kaikki vuokrasopimuksen ehtojen rikkomisen perusteella syntyneet saatavansa. Vuokravakuuden summan yli menevät mahdolliset saatavat viedään perintätoimiston perittäväksi.